FAQ
Veelgestelde vragen

HMS is in 1977 opgericht en heeft over de jaren veel kennis opgedaan, zowel in productontwikkeling als inzicht in de markt en het werkveld. De specialisten van HMS weten wat er speelt en waar de mensen in het veld tegenaan lopen. Zij spelen daarop in met kennis van zaken en proactief advies. Met de eigen lijn in innoverende producten staat HMS altijd klaar om de klant zo goed mogelijk bij te staan.

 Groot voordeel is, is dat de producten niet alleen aangekocht, maar ook gehuurd kunnen worden en dat beide bedrijfstakken complementair aan elkaar werken. Dat geeft eveneens de mogelijkheid om machines eerst uit te proberen voordat er overgegaan wordt tot aankoop.

De vraag welke producent beter is: Bagela of Thaler, is een vraag die ons regelmatig bereikt. Feitelijk is er echter geen verschil te onderkennen tussen beide producenten. Zowel Bagela als Thaler hebben beiden dezelfde hoge (made in Germany) kwaliteit in de producten die zij aanbieden en doorlopend doorontwikkelen.
Één haspelwagen voor de verschillende haspels die je hebt: ik probeer altijd om dat voor elkaar te krijgen. De vraag die ik dan ook altijd stel als de vraag voor een haspelwagen bij mij wordt neergelegd is: Wat is de hoogte, de breedte en het gewicht van de kleinste haspel en de grootste haspel die je hebt, zodat ik een wagen kan vinden waar idealiter alle haspels op passen.

 Een ander aandachtspunt: wat is de diameter van het asgat? Om er zeker van te zijn dat de dikte van de as van de haspelwagen ook door het gat gaat passen van het haspel.
De producten van Thaler en Bagela zijn van dezelfde hoge Duitse kwaliteit. Thaler is opgericht door een aantal vakmensen van Bagela en heeft zijn fabriek, net als Bagela zelf, in de buurt van Hamburg.
Bagela is bekend en levert al vele jaren goede kwaliteit kabeltreklieren. Jacob Thaler, dat net als Bagela gevestigd is in de buurt van Hamburg, bestaat dit jaar 60 jaar en staat, bekend om de hoge (made in Germany) kwaliteit van hun producten. Kwalitatief gezien is er geen verschil tussen beide bedrijven.

De keuze voor kabeltreklier is afhankelijk van de werkzaamheden.

 Trek je door een sleuf, dan kunnen kabelrollen en hoekrollen en waar nodig cable pushers ervoor zorgen dat de wrijving op de kabel vermindert en kun je wellicht toe met een kleinere, en daarmee goedkopere, kabeltreklier.

 Trek je door een boring, dan zal een kabelsmeersproduct ervoor zorgen dat de frictie naar beneden kan, wat eveneens de keuze voor de kabeltreklier bepaalt.

 Met ondersteuningssoftware als de Jetplanner kun je vooraf de installatie van kabels en buizen simuleren en inzichtelijk maken met welke omgevingsfactoren je rekening moet houden en welke hulpmiddelen er ingezet moeten worden om een probleemloze installatie te kunnen realiseren.

 Hoe meer wij weten over jouw specifieke situatie en werkzaamheden, hoe beter en gedetailleerder we je bij kunnen staan bij zowel de lier keuze, als de kabellengtes.
Het grootste probleem waar je tegenaan kunt lopen is dat de kabel te kort is, of dat de kabel breekt omdat het maximale trekgewicht wordt overschreden. Dit zijn problemen die met een goede voorbereiding voorkomen kunnen worden door vooraf al in te spelen op de uitdagingen die het praktische werkveld met zich meebrengt. 

Alles wat afwijkt van een rechte lijn geeft zijn uitdagingen. In de praktijk hebben we bij de kabelinstallatie te maken met niveauverschillen, bochten en bochtjes die er allemaal voor zorgen dat er wrijving ontstaat. Je wilt er alles aan doen om het wrijvingscoëfficiënt naar beneden te halen. Daar zijn verschillende hulpmiddelen voor in te zetten als kabel- en hoekrollen die ervoor zorgen dat de trench, de sleuf, zo glooiend mogelijk wordt om de frictie tijdens de kabelinstallatie zo laag mogelijk te laten zijn.

 Ondersteuningssoftware als de Jetplanner kan hierbij helpen. Met de Jetplanner simuleer je de installatie van kabels en buizen en kun je vooraf al rekening houden met alle fysische omgevingsfactoren waar je ter plekke mee geconfronteerd wordt. Zo kun je vooraf bepalen waar je rekening mee moet houden en welke hulpmiddelen er ingezet moeten worden om een probleemloze installatie te kunnen realiseren.
Plumettaz is marktleider in alles wat met blaasmachines te maken heeft, het ontwikkelniveau is hoog en daarmee leveren ze eenvoudigweg de beste kwaliteit. Er zit een hele engineering achter en de machines worden doorlopend tot op detailniveau doorontwikkeld. Kijk je naar de nieuwste machines, dan zie je dat, met de intuïtieve interface die zij hebben, je zelf nog maar weinig hoeft te doen. Het werkt allemaal als het ware “vanzelf”. Zowel de gebruiksvriendelijkheid als de kwaliteit van uitvoering zijn uitermate hoog.

 Het is voor ons de reden om alleen Plumettaz blaasapparatuur aan te bieden. Gezien de zorgvuldige werkwijze van Plumettaz en de kwaliteit van de producten is een hogere prijs verklaarbaar en voor de afnemers van de machines zeker acceptabel.

Wat we met name tegenkomen bij de probleemmeldingen die wij krijgen is dat niet de tijd is genomen om goed door te meten wat de juiste diameter van de kabel of buis is. Uiteindelijk is het de manier van afstellen die voor problemen kan zorgen. We adviseren onze klanten dan ook om, mocht je aanlopen tegen een onjuiste afstelling, even langs te komen met een stuk kabel of buis, dan kijken we met je mee en zorgen we voor de juiste afstelling. Het is een stukje extra service die we bieden.
De range aan machines is groot. Voor elke situatie is dan ook altijd een passende machine te vinden. Welke machine en welke configuratie daarin gebruikt moet worden is iets waar we onze klanten, mocht dat nodig zijn, in adviseren.
Bij een raket heb je een andere compressor nodig dan bij een blaasmachine. 

 Gebruik bijvoorbeeld de M20 bij een raket en de M27 voor het blazen in subducts of de M125 om subducts in te blazen. 

Andere overwegingen: De ene klant vraagt om een lage druk, de ander om een hoge druk, waar een ander weer bepaalde m3 nodig heeft om iets op te vullen met lucht.

 Van belang is dat je weet welke werkzaamheden je uit gaat voeren, zodat je uit kunt rekenen hoeveel m3 je daadwerkelijk nodig hebt. Een compressor met meer m3 wil daarbij overigens niet zeggen dat dat ook altijd de beste keuze is. Je zou denken dat een grotere compressor beter is, maar veelal is een compressor met minder m3 net zo goed en kan het meer dan voldoende zijn voor de werkzaamheden die je hebt. En zelfs beter als je kijkt naar kostenbesparingen: een grote compressor is niet alleen duurder in verbruik, hij is ook duurder in vervoer. Als je goed kijkt naar wat je werkelijk nodig hebt, dan zijn er snel en eenvoudig flinke kostenbesparingen te maken.


In verband met de feestdagen zijn wij gesloten van 23 december 2024 t/m 3 januari 2025. Vanaf maandag 6 januari 2025 staan wij graag weer voor u klaar. Wij wensen u fijne feestdagen en een mooi en gezond 2025!